Topsport

Topsport, wat is het eigenlijk.

De hele dag met je favoriete tijdverdrijf bezig zijn…. Op het hoogste niveau…. Moet je ervoor bewegen…? Voor betaald krijgen, zo ja hoeveel? Moet je succes hebben? Moet je records willen breken?

Het blijft lastig maar laat ik zeggen dat als je binnen de mogelijkheden probeert het maximale eruit te halen is dat aardig. En als je dan de mogelijkheden iedere keer een beetje oprekt wordt de grens die ‘maximaal’ heet weer opgerekt. Hartstikke leuk; soms verslavend. En vermoeiend. Ook inspirerend. Topsport bedrijven kan op vele gebieden; het meest weet ik van basketbal. Maar zelfs daar kan ik nog heel veel leren. Iedereen denk ik. Je bent immers nooit uitgeleerd. Als je de succes formule van de vorige gouden medaille kopieert weet je zeker dat je niet wint. De eigenaar van de vorige gouden medaille zit namelijk ook niet stil. Wat dan wel: Non-stop zoeken naar mogelijkheden rondom de sporter, rondom het team, rondom jezelf. Nieuwe middelen, technisch, wetenschappelijk, voeding, trainingsmethoden etc.

Veel topsporters lieten in een interview weten bij de vraag: Heb je nog een tip voor beginnende topsporters / talenten? ‘Geniet ervan’.

Mijn insteek, visie zo je wilt, vloeit daar uit voort: Zoek naar afwisseling, mogelijkheden in andere sporten, andere trainers, andere expert, denk buiten de kaders, durf te vallen en heb het lef om met de nieuwe wetenschap weer door te gaan. De sporter wordt er beter van maar ook de trainer zelf ziet dan andere invalshoeken. Alleen maar gestaag meer uren maken is niet de enige route. LTAD is een mooie term voor Long Term Athlete Development. Long Term wil iedereen maar de weg erna toe kan verschillen. In Nederland stoppen vele dames op veel te jonge leeftijd. We moeten naar een traject waarbij mensen genieten van de route naar de top. Een lange route van sportplezier.

Talentontwikkeling en topsport zijn altijd en overal onlosmakelijk met elkaar verbonden; een situatie zoals bij Ajax is daar een prachtig voorbeeld van.

Neem gerust contact op om te onderzoeken welke invalshoeken allemaal tot de mogelijkheden behoren in jouw situatie, met jouw speler of team op dit moment.